Skoči na glavno vsebino
+386 (0)2 88 79 719

V petek, 17. novembra, je bila Podružnična šola Kapla prepojena z vonjem sveže pečenega kruha, dišečega medu in mleka, saj je potekal naravoslovni dan, posvečen Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. Dan dejavnosti je bil namenjen učencem od 1. do 5. razreda, ki so imeli priložnost spoznati sestavine kruha, mleka in medu ter se na koncu sladkati s pristnimi slovenskimi dobrotami.

V goste smo povabili gospo Dolores Žavcer iz Aktiva kmečkih žena Kapla, go. Valerijo Vezonik iz Kmetije Helbin ter gospoda Žarka Dolinška. S svojim znanjem in strastjo do tradicionalnih pridelkov so obogatili naš dan.

Po skupnem zajtrku smo se razdelili v tri skupine in pričeli z delom.

Učenci so spoznali postopek izdelave kruha, ki ga je predstavila ga. Dolores, od mlete moke do sveže pečenih hlebov. Razigrano ozračje je bilo prepleteno s smehom in zanimivimi vprašanji učencev, ki so pokazali velik interes za to, kako nastanejo vsakdanji krušni izdelki.

Posebno pozornost smo namenili tudi medu, slovenskemu zlatu. Čebelar, g. Žarko nam je razložil, kako čebele pridobivajo nektar in ga spremenijo v med. Učenci so bili navdušeni nad pripovedovanjem o pomembnosti čebel za ohranjanje naravnega ravnovesja in pridelovanje okusnih medenih dobrot.

Seveda pa ni manjkalo niti mleka, osnovne sestavine vsakodnevnega zajtrka. Ga. Valerija nam je predstavila svoje metode pridelave mleka, od skrbne nege krav do postopka predelave mleka v mlečne izdelke. Učenci so se lahko dotaknili življenja na kmetiji ter spoznali pomen svežega in kakovostnega mleka za njihovo rast in razvoj.

Vrhunec dneva je bila pokušina dobrot, kjer so učenci imeli priložnost okusiti izdelke, ki so jih predstavili gostje. Nato smo po razredih ustvarjali na temo dneva slovenske hrane: prvošolčki so iz papirja izdelovali čebelice, učenci 2. in 3. razreda so pekli slastne medenjake, učenci 4. in 5. razreda pa so ustvarjali panjske končnice.

Utrinke našega dne si lahko ogledate v galeriji.

Dostopnost